/
/
Dykcertifikat

Dykcertifikat

4,790 kr

Så här går det till att ta dykcertifikat

De olika dykorganisationerna använder olika metoder när de lär ut dykning.  Grunden är emellertid ganska lika och innehåller både teori och praktik. Inom teorin får dykeleven kunskap om dykutrustningen, säkerhet och annat som är viktigt att veta inför dykningen. För nybörjaren sker oftast praktiken i en bassäng och i grunt vatten utomhus.

Under dykövningarna lär sig dykeleven bland annat ned- och uppstigning, hur man kommunicerar under vattnet, hur man löser problem (som när luften tar slut eller om utrustningen inte fungerar som den ska) och får praktiskt kunskap om sin dykutrustning. Efter att dykeleven blivit godkänd får eleven sitt efterlängtade certifikat. Gör du bara som läraren säger kommer du inte att ha några problem att lyckas.

Såhär kan kursupplägget till exempel se ut:

1 teorikväll ca 3 h samt + ca 10 h elearning innan kurs

3-4 pool pass på 3,5-5h

4 st utedyk på två heldagar

Totalt tar kursen alltså ett par veckor att genomföra. Kurserna finns att boka under sommaren, maj-augusti.

Dykcertifikat i Sverige

Fördelen med att ta ett dykcertifikat i Sverige är att du helt enkelt gör det på hemmaplan och slipper därför offra flera semesterdagar under semestern för att lära dig att dyka. Då är det bra mycket roligare att börja dyka på riktigt på en gång när du väl ger dig iväg till Thailand, Australien, Karibien eller till Medelhavet. En annan stor fördel med att ta dykcertifikat i Sverige är att du lär dig att dyka i kalla och riktigt mörka vatten på en gång. Om du tar ett dykcertifikat utomlands gör du det förmodligen i ett land som har varma och riktigt klara vatten, så när du kommer hem till Sverige igen och vill dyka är du inte van med våra förhållanden. Det kan rent av bli farligt för dig att dyka i Svenska vatten om du inte har tagit ditt dykcert i Sverige.

Dykarcertifikat – Den perfekta presenten till äventyraren

Känner du någon som är sportig, en adrenalin junkie som alltid är på jakt efter nästa äventyr eller någon som helt enkelt har en dröm om att börja dyka. Förverkliga den drömmen med denna upplevelsepresent. Dykarcertifikatet kommer skapa oändligt med värdefulla minnen.

Dykutrustning

Om du är på väg att skaffa ett dykcertifikat vill du förmodligen också veta lite om hur dykutrustningen ser ut och fungerar. Därför tänkte vi nu titta på vad som brukar ingå i en grundläggande dykutrustning.

Dykdräkt – En dykardräkt fungerar som ett isolerande lager runt kroppen så att du slipper frysa när du dyker, men det finns tre olika sorters dykdräkter att välja på: våtdräkt, torrdräkt och semidry-dräkt

Våtdräkt – Våtdräkter är gjorda av neopren och släpper in vatten men isolerar ändå mot kyla. Våtdräkter passar utmärkt för dyk i svenska vatten på sommaren.

Torrdräkt – torrdräkten är också ofta gjord av neopren men släpper inte in något vatten. Under torrdräkten kan du även ha ett underställ. Torrdräkten funkar därför utmärkt för dyk i riktigt kalla vatten.

Semidry-dräkt – En semidry-dräkt släpper igenom vatten men inte alls lika mycket som en våtdräkt. Semidry-dräkten är alltså ett perfekt alternativ när du ska dyka i vatten som inte är så kalla men som inte heller är för varma.

Dykväst – Dykvästen fylls med luft när du ska upp till ytan och kan minskas på luft om du ska ner igen. Dykvästen är mycket viktig för att du ska kunna hålla dig på rätt djup.

Dyktuber – Dyktuber (som även kallas för lufttuber och flaskor) är de tuber som fylls med luft och som du har på ryggen när du dyker.

Regulator – Regulatorn är en mycket viktig del av dykutrustningen. Med hjälp av regulatorn kan du sänka lufttrycket så att det blir lägre än i omgivningen, vilket gör att det blir enklare att andas.

Dykmask – Dykmasken är det som man ibland kallar för cyklop och är ett måste när man dyker.

Snorkel – En snorkel är ett måste även när man sportdyker med tuber. Det är framförallt en säkerhetspryl som är bra att ha när man kommer upp till ytan och det råder hög sjö. Då slipper man kippa efter andan med huvudet böjt uppåt.

Simfenor – Simfenorna gör att du tar dig mycket snabbare fram under vattnet och är ett måste för alla sportdykare. Klocka En klocka som är anpassad för dykning är också en självklarhet så att du kan ha koll på din dyktid så att du vet när du ska gå upp till ytan igen.

 

Vanliga frågor om dykcertifikat

Hur gammal måste jag vara? Åldersgränsen för att ta denna dykarkurs är 13.

Hur länge gäller ett dykcertifikat? Livet ut.

Gäller mitt dykcertifikat i hela världen? Ja.

Måste jag köpa dykutrustning innan jag börjar dyka? Lån av utrustning ingår med krav att du sedan köper en egen utrustning från ABC. Du kan annars hyra dykarutrustning när du åker runt och dyker. Badkläder, mask, snorkel, handskar och hälremsfenor ingår inte i utrustningen, men kan köpas till rabatterat pris i samband med kursstarten.

Var bör jag ta mitt dykcertifikat? Fördelen med att ta ett dykcertifikat i Sverige är att våra vatten är mörka och kan du dyka i mörka vatten kan du dyka överallt. Om du tar ditt dykcertifikat utomlands i klart vatten kan det blir svårt för dig att orientera dig i Sveriges mörka vatten.

Vad kostar ett dykcertifikat? Ett dykcertifikat i Sverige kostar från 4700 kronor och uppåt.

Kan vem som helst ta ett dykcertifikat? Ja, i stort sett. Men du bör vara vid god hälsa, inte ha för stora problem med andningen (t ex på grund av rökning eller astma) och vara normal fysisk kondition. Det krävs en ifylld hälsodeklaration som intygar att du är fullt frisk. I vissa fall kan det behövas en läkarundersökning.

Är det svårt att ta et dykcertifikat? Nej, men alla människor är olika. Vissa människor har lite svårare att ta dykcertifikat än andra precis som vissa människor snabbt lär sig köra bil medan andra behöver lite mer tid, men det är ytterst få som inte lyckas ta ett dykcertifikat.

Var börjar jag dyka? När du är nybörjare och ska ta ett dykcertifikat dyker du först i en bassäng och efter det i öppet vatten.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Dykcertifikat”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna produkt innehåller annonslänkar.