/
/
Chokladprovning

Chokladprovning

445 kr

Chokladprovning – den perfekta presenten

Känner du en riktig chokladälskare? Då är en chokladprovning garanterat den perfekta presenten att ge bort i födelsedagspresent eller i julklapp. Varför inte skämma bort din chokladälskande mamma eller pappa på Mor- eller Fars dag med en oförglömlig och smakrik provning av fantastiska chokladbitar ifrån världens alla hörn? Inte minst får de en smakupplevelse de sent kommer glömma, de får även möjligheten att briljera med sina nyvunna chokladkunskaper under framtida middagar och tillställningar. Att berätta lite mer ingående information om den choklad som serveras till efterrätt under middagsbjudningen kan trots allt höja nivån på hela kvällen.

Utöka dina chokladkunskaper

Visste du att denna exklusiva lilla godbit har rötter som sträcker dig ända tillbaka till 600-talet f.Kr? I många år har vi fascinerats av chokladens förtrollande smaker och därför har man på senare år börjat anordna just chokladprovningar. Du hittar även vin- och chokladprovningar där smaksensationerna exploderar när chokladens uråldriga undertoner möter vinets spännande karaktär. En vin- och chokladprovning är det perfekta alternativet för dig vars kärlek till choklad är lika stor som den till vin. Anledningen till att alla dessa chokladprovningar existerar är eftersom att allt fler vill lära sig mer om detta sydamerikanska guld. Kakaobönan, som tagit världen med storm, har trots allt en historia som är både intressant och spännande. Kanske är det så att du uppskattar chokladbiten lite mer när du fått nya kunskaper om dess historia och tillverkning.

Så går en chokladprovning till

Innan du bokar din chokladprovning kan det vara bra att veta hur en chokladprovning faktiskt går till. På så sätt är du förberedd på vad som komma skall. Detta kan vara extra bra att veta om du till exempel planerar att ge bort en chokladprovning i present till en vän, partner eller släkting.

I denna artikel ska vi på Presenterna.se därför gå in lite närmare på hur en chokladprovning faktiskt går till så att du ska ha full koll innan du bokar denna oförglömliga smakupplevelse.

Chokladprovning – Detta får du lära dig

När du anländer till chokladprovningen blir du först och främst välkomnad av en professionell chokladexpert (ett yrke som många säkert skulle vilja ha). Därefter kommer du tillsammans med de övriga deltagarna i chokladälskande gruppen få lära er mer om denna sydamerikanska skatt och dess intressanta historia. Kakaobönan är knappast en ny upptäckt då den har rötter som sträcker sig ända tillbaka till runt 600 år f.Kr. Som du kanske förstår finns det ganska mycket spännande historia att få lärdom om.

  • Utöver detta kommer du även ta del av kunskap om bland annat:
  • Den process som får kakaoplantan att förvandlas till färdig choklad.
  • Hur arbetet i fabriken går till.
  • Chokladens hälsobringande effekter.
  • Skillnader mellan olika chokladsorter när det gäller till exempel kakaoprocent och smaksättningar.
  • Hur man provar choklad på bästa sätt för att uppskatta alla dess egenskaper.
  • Smaka av olika chokladsorter

 

Under tiden som chokladexperten ger dig intressant information om chokladens historia och tillverkning får du självklart smaka ett urval av olika chokladsorter. Under en chokladprovning är det vanligt att man testar mellan 6 – 8 olika sorters choklad. Tillverkare, ursprung, kakaoprocent och smaksättningar brukar variera så att du ska få chansen att testa så många olika chokladsorter som möjligt. Dock kan man även utgå ifrån olika teman, likt en vinprovning.

Under en chokladprovning kan du antingen få testa olika typer av ren choklad eller ren choklad i kombination med olika utsökta praliner av olika slag. På så sätt får du lära dig om viktiga skillnader i de olika chokladbitarnas uppbyggnad. Smaksensation och historielektion Under denna 1,5 timmar långa chokladprovning kommer du, som du säkert förstår, få en mängd kunskaper som du tidigare saknat.

Det handlar trots allt inte om att endast testa olika chokladsorter (dock är detta förmodligen höjdpunkten) utan man även se en chokladprovning som en innehållsrik historie- och geografilektion. Med andra ord kommer du garanterat gå därifrån med nya kunskaper, ett leende på läpparna och chokladsmak i, och kanske runt, munnen. Det råder trots alltså inga tvivel om att choklad kan få de flesta på ett alldeles strålande humör. Så ge dig in i chokladens förtrollade land och boka en chokladprovning, antingen till dig själv eller till dig och en vän, partner eller släkting, och lär dig mer om denna fantastiska skatt som trollbundit världen med sin unika arom. Kanske råkar du snubbla över en ny chokladfavorit?

Hitta din favorit i chokladdjungeln

Det är sällan man hör att någon inte gillar att unna sig en riktigt god chokladbit då och då. Något av det allra bästa med chokladen är ju trots allt att den kommer i så många smaker. På så sätt finns det en chokladsort som passar de flesta. Du hittar allt ifrån vit choklad till choklad gjord av upp till 90 % kakao och även ett urval av smaksatta chokladsorter. Kanske gillar du en syrligare variant innehållande bär eller varför inte en chokladbit med en fräsch mintsmak? Under en chokladprovning får du möjlighet att upptäcka vilken sort som är just din favorit i den oändliga chokladdjungeln. Så se till att boka en chokladprovning idag och lär dig mer om denna ätbara rikedom som tagit över världen!

 

Rykten och myter om choklad

Som vi alla vet skapas det ständigt rykten och fördomar om i princip allting, inte minst choklad. Det sägs att choklad är dåligt för hyn och att det till och med kan framkalla allergi. Kanske är det just ett av dessa rykten som hållit dig tillbaka ifrån att ta steget in i chokladvärlden och njuta av detta sydamerikanska guld. En chokladprovning har då förmodligen inte varit att ens tänka på. Vi tänkte därför erbjuda dig en liten genomgång om vad som är sant och falskt när det kommer till just choklad. Efter att du har läst detta kanske du vågar boka din första chokladprovning och låta dig hänföras av denna aromatiska smakupplevelse.

”CHOKLAD GÖR ATT MAN BLIR TJOCK” Absolut, all föda gör att du går upp i vikt, under förutsättning att du äter alldeles för stora mängder. Choklad innehåller förvisso ganska mycket energi som gör att en överdriven konsumtion snabbare kan leda till övervikt men äter du choklad med måtta behöver du knappast oroa dig. Viktigt att ha i åtanke är även att ”riktig” choklad, det vill säga en choklad av hög kvalitet med en hög kakaohalt, minskar risken för att du ska äta för mycket. Billiga chokladsorter, främst mjölkchoklad, som man hittar i matbutiken är fyllda med en avsevärt mer socker vilket ger dig ett blodsockerrus som ökar ditt sötsug. På så sätt äter du oftast mer av den chokladen än av chokladen med högre kakaoprocent.

”CHOKLAD HÖJER KOLESTEROLET” Om ditt kolesterolvärde är högt skulle du tidigare blivit avrådd ifrån att äta varor med en hög fetthalt, som till exempel choklad. När man gav detta råd gjorde man dock ingen skillnad på mättade eller omättade fetter. Faktum är att det mättade fettet är boven när det gäller höga kolesterolvärden. Kakaosmör, som finns i choklad, innehåller omättade fetter som faktiskt sänker blodets kolesterolhalt.

”CHOKLAD ÄR ALLERGIFRAMKALLANDE” Detta stämmer såklart inte. Det är faktiskt väldigt sällsynt att drabbas av chokladallergi och det händer endast de som redan är allergiker. Med andra ord kan du njuta av en chokladbit då och då utan att behöva oroa dig över att utveckla allergier i framtiden.

”CHOKLAD KAN ORSAKA MIGRÄN” Detta rykte finns det både sanning och osanning i. Enbart choklad kan inte orsaka migrän eftersom mängderna av det migränframkallande substansen tyramin som finns i chokladen inte på långa vägar är nog stor. Dock kan choklad, efter en stor middag där det druckits viner innehållande mycket garvsyra, i vissa fall utlösa migrän.

”CHOKLAD ORSAKAR AKNE” Detta är kanske en av de allra vanligaste myterna när det gäller choklad och vi kan glatt meddela att den är fullständigt falsk. Många forskningar har gjorts på detta område och man har ännu inte sett samband mellan just akne och choklad.

 

Olika chokladsorter

På en chokladprovning väljer man vanligtvis att testa mellan 6–8 chokladsorter som skiljer sig en hel del ifrån varandra. På så sätt får deltagarna möjlighet att testa så många olika chokladsorter som möjligt och få en mer varierad kunskap. Det kan till exempel röra sig om att man testar choklad med olika hög kakaoprocent, det vill säga allt ifrån vit till mörk choklad. Man kan även få testa smaksatta chokladvarianter, kanske med apelsin, mint och kaffe, eller några delikata praliner.

Om man letar efter en chokladprovning med en röd tråd kan man ibland hitta arrangörer som utgår ifrån intressanta teman. I denna artikel ska vi titta närmare på lite olika chokladsorter samt vilka teman man kan välja gå efter på en chokladprovning.

Chokladens färg – Vilken färg chokladen har beror helt enkelt på hur hög kakaohalten är. En mörkare choklad innehåller mer kakao och en ljus choklad innehåller större andel mjölk. Temat kan då se ut på följande vis: Endast mörk choklad. Det vill säga chokladsorter som innehåller minst 35 % kakaomassa och minst 14 % fettfritt kakaopulver. Mörka choklader finns både i milda och beska varianter. Faktum är att det finns chokladsorter som överstigen en kakaoprocent på hela 90 %.

Endast ljusare chokladsorter, det vill säga det som idag kallas mjölkchoklad. Denna choklad är avsevärt mildare, lenare och framförallt sötare än den mörka då den består av en mindre andel kakao och en större andel mjölk och socker. Mjölkchoklad är kanske den allra vanligaste typen av choklad idag och det finns en mängd delikata sorter att testa.

Endast vit choklad. Denna chokladsort innehåller en väldigt liten andel av kakaobönans smak och färgämnen, därav den vita färgen. Vit choklad är väldigt söt och har oftast starka undertoner av vanilj.

Lyxigare chokladsorter – Man kan även välja att gå på en chokladprovning där fokuset ligger på de exklusivare chokladsorter. Sorterna som prövas kan tillverkas av ett visst företag som satsar på riktigt lyxig choklad av hög kvalitet. Kakaohalten på chokladen som prövas kan sträcka sig mellan 30 % upp till 70 % och chokladen kan antingen testas som den är eller i form av vackra praliner med spännande smakkombinationer. Det kan även vara upplagt på det vis att man först testar choklad i lite billigare prisklasser för att sedan gå vidare mot dyrare varianter och jämföra dessa i kvalitet. Att lära sig skillnaderna kan vara lika intressant som det är lärorikt.

Varierade smaksättningar – Sist men inte minst kan temat vara att man testar olika typer av choklad med varierade smaksättningar. Choklad passar trots allt till det mesta. Idag finns det nämligen en mängd intressanta smakkombinationer när det gäller choklad och du kan hitta choklad med smak av bland annat chili, fläder, ingefära och havssalt. Idag kan man även hitta raw choklad som är gjord av orostade kakaobönor. Man kan antingen testa bitar av blockchoklad eller söta praliner med spännande och kanske aningen oväntade fyllningar.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Chokladprovning”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna produkt innehåller annonslänkar.