/
/
Champagneprovning

Champagneprovning

650 kr

Champagneprovning: En lyxig upplevelsepresent

Champagne! Ordet väcker ofta associationer till glädjefyllt nyårsfirande, romantiska bröllop, efterlängtade studentskivor, eleganta middagar, exklusiva utlandsresor och vunna tävlingar. Champagne är lyx, champagne är fest, champagne är firande. Det är inte konstigt att champagne är så poplärt. Det underbara mousserande vinet från distriktet Champagne är en härligt bubblande och välsmakande dryck som är en fröjd för alla sinnen.

Champagneprovningen är den ultimata gåvan för att skämma bort någon med en lite lyxigare upplevelse. Oavsett om det är ett bröllop, en studentexamen eller en 50-årsdag är det en gåva som verkligen sticker ut och sätter guldkant på tillvaron. För de som uppskattar fina saker och har en passion för gastronomiska äventyr är detta en perfekt gåva. Ge bort en exklusiv champagneprovning och låt dem njuta av en kväll fylld med bubblor och förfinad smak.

Så går champagneprovning till

Om du älskar champagne, men vill fördjupa dina kunskaper om champagne och få chansen att prova nya sorter är det inga som helst problem. Ett bra sätt att lära sig mer om champagne och hur den smakar är att delta i en champagneprovning.

Champagneprovningar har blivit ett mycket populärt nöje för många livsnjutare. Det finns ett stort utbud av champagneprovningar och de skiljer sig lite åt, men grundidén brukar vara ungefär densamma. En grupp människor samlas i en trevlig miljö för att provsmaka olika champagner. En kunnig guide kommer att lära dig en del om champagne och dess historia. Guiden kommer också lära dig att känna skillnaden på olika champagnesorter. En champagneprovning brukar var högt uppskattad och deltagarna lär sig mer om champagne i allmänhet och lär sig att känna nyansskillnader mellan olika champagnesorter i synnerhet. Du kommer garanterat att få det mycket trevligt i ditt sällskap och njuta av fantastisk champagne och bli lite av en champagneexpert.

Om du redan nu vill lära dig lite om vilka druvor som använd till champagne, hur champagnen framställs och vilka sorters champagne det finns att välja på följer här en liten snabbkurs.

Steg 1. Du och ditt eventuella sällskap slår er ner i en trivsam lokal tillsammans med andra champagneälskare. Ni får sedan en introduktion då en champagneexpert lär er en hel del om druvorna, champagnedistrikten, den noggranna tillverkningsprocessen och champagnens historia. Det här är ingen tråkig teori utan inspirerande vetenskap för vilken champagneälskare som helst.

Steg 2. Efter introduktionen presenteras de champagnesorter ni ska prova och ibland finns även noggrant utvalda mousserande viner med på reporoaren. Champagneexperten visar er först hur ni bäst smakar av champagnen. Ni testar sedan runt sex olika sorters champagne och ni kommer att lära er att känna nyansskillnader och likheter mellan de olika champagnesorterna. Det här är naturligtvis champagneprovningens höjdpunkt, det är nu ni får uppleva de fantastiska aromerna, de kittlande bubblorna och de berusande dofterna från de olika champagnerna, det är nu ni lär er att analysera champagnen.

Steg 3. När själva provsmakandet är över avslutas champagneprovningen med diskussion och utvärdering av champagnesorterna och det ni har lärt er. Efter champagneprovningen kommer ni att uppskatta champagne på ett helt annat sätt och veta bra mycket mer om champagne än vad ni gjorde innan. En helt ny värld har plötsligt öppnat sig.

 

Olika typer av champagne

De druvor som används i champagneproduktionen är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Champagnen framställs först som ett vanligt vin som sedan buteljeras för en andra jäsning tillsammans med en jästtillsats. Den andra jäsningen varar i minst 18 månader. Efter det avlägsnas jästfällningen och en sötaktig vätska, ”dosage”, tillsätts vilket ytterligare bidrar till den färdiga champagnens karaktär.

När det gäller Champagne delas vinerna upp i två huvudklasser. Den ena klassen är ”champagne vintage” som är en årgångschampagne, det vill säga champagne som framförallt innehåller druvor från en och samma skörd. Den vanligaste champagnen är inte vintage vilket innebär den innehåller en högre mängd vin från tidigare skördar än vad champagne vintage gör.

Det finns även olika 4 olika typer av champagne: Prestige cuvée som är den mest exklusiva champagnesorten med kända champagner som Dom Pérignon, Grand Sièlce, Cuvée Femme och Cuvée Winston Churchill. Prestige cuvée håller alltid högsta klass. Blanc de noirs som tillverkas av endast mörkblå druvor, även kallade svarta druvor. Pinot Noir och Pinot Meunier är blå druvor. Flera prestige cuvée-viner består av dessa druvor. Blanc de blanc som är en champagnesort som enbart använder gröna druvor, även kallade vita druvor. En känd champagne som är tillverkad av gröna druvor är Ruinart. Roséchampagne där tillverkaren tillsätter en liten mängd rött vin från druvan Pinot Noir för att ge roséchampagnen sin röda färg. Ibland låter producenten istället druvans skal sitta kvar ett tag under jäsningen som ger roséchampagnen dess färg.

 

Nu när du har fått en snabbkurs om champagne kanske du vill omsätta dina nyförvärvade kunskaper i praktiken. Du kanske vill prova olika champagnesorter för att se om du känner någon skillnad? Se om du känner skillnad på vintage och champagner som inte är vintage? Då bör du definitivt delta i en champagneprovning. På champagneprovningen kommer du också att lära dig så mycket mer om champagne än det som presenterades i snabbkursen ovan.

 

Så smakar du av champagne

1. Kyl ner champagnen till 6 – 8 grader i ett kylskåp eller i en ishink. Årgångschampagner (Vintage) bör inte ha en lägre temperatur än 8 – 10 grader för annars går många av de exklusiva smaknyanserna och aromerna förlorade.

2. Öppna flaskan, vilket är en konst i sig. Lossa folien och vrid stålgrimman tre varv och avlägsna den. Håll en hand på korken om du misstänker att trycket i flaskan är högt medan du gör detta. Placera sedan en hand i botten på flaskan och ha ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med den andra handen. Vrid på flaskan (inte på korken) tills korken lossar. Ha ett champagneglas redo utifall att champagnen skulle svämma över.

3. Fyll era tulpanformade glas till hälften eller en tredjedel så att aromerna frigörs och bubblorna får utrymme.

4. Smaka av champagnen. Beundra först champagnens färg. Yngre champagner är mycket ljusa, näst intill färglösa, medans äldre årgångschampagner är guldfärgade, vilket är passande eftersom fina årgångschampagner är guld värda. Frigör aromerna genom att snurra på glaset och insup de underbara dofterna. Ta en liten klunk och rulla runt champagnen i munnen och njut av smaksensationerna och analysera aromerna.

Champagne kan ha inslag av grönt äpple, päron, citrus, plommon, torkade aprikoser, tropiska frukter, rosenblad, honung, choklad, vanilj, nötter och även ha en rostad ton. Dessa aromer kan delas in i fem kategorier: blommor, frukt, torkad frukt, grönsaker och delikatesser (exempelvis choklad och vanilj). Om du deltar i en arrangerad champagneprovning får du lära dig hur du känner av alla dessa underbara aromer.

 

Champagnens historia

Länge påstods det att den legendariske munken Pierre ”Dom” Pérignon uppfann det mousserande vin som går under namnet champagne, men det har forskarna för länge sedan motbevisat. Det första mousserande vinet tillverkades redan år 1531 i sydöstra Frankrike och år 1670 (6 år innan Dom Pérignon började tillverka champagne) skapade den engelska vetenskapsmannen Christopher Merret ett mousserande vin då man lade till socker och gjorde en andra jäsning precis som när man gör Champagne.

Dom Pérignons fantastiska insats

Nu vill vi på Presenterna.se naturligtvis inte förringa Dom Pérignons insats för Champagnen, för det var trots allt han som förbättrade det mousserade vinet genom att blanda röda och vita vinner som gav ett mer balanserat och förstklassigt vin. Så därför kan man med gott samvete säga att det var Dom Pérignon som skapade den första riktiga Champagnen och dessutom gjorde han det i rätt distrikt, det vill säga i Champagne. Dessutom utvecklade han tekniken för lagring av champagne på flaska.

Han tillverkade tjockare flaskor och bytte ut de vanliga korkarna mot speciella champagnekorkar och bindning så att champagneflaskorna inte längre exploderade så lätt.

Champagnen tar över världen

Under 1700-talet växte intresset för den fantastiska drycken champagne och spred sig över Frankrike och ända upp till Ryssland. Vinet förbättrades ytterligare genom åren av personligheter som Veuve Clicquot, Jean-Baptiste Francois och Madame Pommery. På 1900-talet blev Champagne ett riktigt starkt varumärke och en exklusiv dryck som alla i världen började känna till, och så är det än idag.

Champagne – ingen slump

Egentligen var det ingen slump att Champagnen kom till på det sätt som den gjorde. När man skulle tillverka det mousserade vinet skördades de lämpliga druvorna sent på hösten och sattes sedan på jäsning. Problemet var bara att druvorna inte hann jäsa klart innan vintern kom vilket gjorde att jäsningen stannade upp. Därför var man tvungen att jäsa vinet en gång till på våren, precis på det sätt som man gör när man tillverkar champagne idag.

 

Så framställs champagne

Till de riktigt festliga tillfällena hör bubblande god champagne till. Det är en exklusiv dryck som har druckits sedan lång tid tillbaka. Denna exklusiva dryck innehåller drygt 50 miljoner bubblor per flaska och ju mindre bubblorna är desto finare anses champagnen vara. Faktum är att champagne kom till av ett misstag. Förr i tiden var det nämligen inte helt enkelt att kontrollera temperaturen vid vintillverkning och när det bildades kolsyra var det till en början oönskad effekt. Men efter ett tag började detta misstag att uppskattas alltmer. Dock var det svårt att buteljera drycken då bubblorna medförde att flaskorna oftast sprack. Framställningen av champagne förbättras Under mitten av 1600-talet upptäcktes nya sätt att förbättra flaskorna och förslutningen. Bubblorna kunde nu ses som något unikt för dessa viner. Den nya drycken etablerade sig snabbt runtom i Europa. Framställningen av champagne har sedan dess förfinats och utvecklats.

Tre sorters druvor

Tre sorters druvor används i framställningen av champagne. Det är de blåa druvorna pinot noir och pinot meunier samt den vita druvan chardonnay. Några ytterligare druvor används i sällsynta fall vid framställningen. Distriktet Champagne i Frankrike har ett nordligt läge vilket medför ett kallt klimat. Det innebär att druvor får kämpa hårt för att överleva och syran i druvorna blir då extra hög till skillnad från druvor som växer i bördigare jordar och innehåller en större mängd vatten som späder ut smaken.

Skörd av druvor

Skörden av de tre vanligaste druvorna som används måste ske manuellt enligt lag. Eftersom champagne räknas som ett vitt vin måste druvorna hållas hela. När maskin används går druvorna nämligen lätt sönder och om blåa druvor av misstag skördas finns det en risk att det blir färgad must. 4000 kg druvor pressas i två omgångar vilket totalt ger 2550 liter must. Den första pressningen består av 2050 liter, ur den erhålls den bästa musten, och den andra pressningen genererar de resterande 500 litrarna. Därefter får musten som har bildats jäsa i tankar. Musten chaptaliseras för att alkoholhalten ska tillta. Chaptalisering innebär konkret att man tillsätter en aning socker.

Jäsning

När druvmusten har blandats sker den andra jäsningen fast i flaska och det är under den processen som bubblorna bildas. Därefter adderas socker och jäst innan buteljering och förslutning sker. En standardchampagne måste ligga minst 15 månader medan en årgångschampagne måste ligga minst tre år. Degorgering kallas den process då jästfällningen avlägsnas. Några veckar före avläsningen av jästfällningen placeras flaskhalsarna nedåt i 45 graders lutning i ett ställ. Maskiner vrider sedan flaskorna en åttondels varv varje dag. Till slut har flaskorna roterats till den grad att de står upp och ner vilket medför att fällningen nu vilar mot kronkapsylen.  Fällningen ska sedan frysas till is innan man tar bort kapsylen vilket medför att fällningen ”flyger” ut och därefter sätter man på den riktiga champagnekorken.

Dosage

En del tillsätter även lite socker, så kallad dosage som är nödvändig för att få en bra balans i champagnen eftersom det svala klimatet i Champagne genererar hög syra i vinet. Den torra sorten Brut har en liten dos socker tillsatt, vanligtvis handlar det om 9 gram socker per liter.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Champagneprovning”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna produkt innehåller annonslänkar.