Faktum är att denna guiden kan ge dig precis det försprång du behöver för att vinna och imponera på dina vänner. Nedan har vi samlat de ultimata tipsen för att du ska kunna få lite försprång på banan.
Så blir du en bättre GoKart förare
- Om möjlighet finns, försök att välja en kart som är snabb. Var samtidigt försiktig om det är först gången du kör eftersom det med en alltför snabb kart är lättare att förlora kontrollen och köra av banan. Ett tips är att hålla koll på vilka kartar som har vunnit tidigare race samma dag eller leta efter bilar med nyare däck.
- Kör mjukt. Det är lätt att tänka att det går snabbare genom att vara häftig med gasen men genom att gasa och bromsa mjukt behålls rörelseenergin och bilen går snabbare runt hela varvet.
- Kör in i kurvor långsamt och lämna dem snabbt genom att accelerera. Detta enkla tips är det viktigaste för den snabba gokartföraren. Hemligheten för att vinna ett gokart-race är att bibehålla rörelsemängden genom hela racet. Det är alltså detta du ska sträva efter.
- Är du helt ny på banan kan det vara en idé att ligga bakom en mer erfaren förare och studera hur denne gör. Erfarna förare har ofta koll på hur körningen bör ske så att rörelseenergin bäst bibehålls genom hela racet.
- Försök undvika att slira i kurvorna. Det kan se coolt ut men för nybörjaren saktar slirandet ner farten. Ett tips är att bromsa vid slutet av varje raksträcka, alltså strax innan kurvan nås. Bromsar du för sent kommer bilen att slira. Viktigast är att ha koll på framhjulen, så länge de är under kontroll och inte slirar kommer karten att följa banan. Bakhjulen kan slira lite utan att det påverkar farten för mycket.
- Var försiktig när du kör om och ta inte alltför stora risker i början. Efterhand kommer du lära dig hur lång tid du behöver för att köra om säkert.
- Håll noga koll så att du inte krockar med en annan förare. Detta kan låta självklart men på en bana med flera kartar som ibland kör med några centimeters marginal mellan varandra är det ett lätt misstag att göra.
- Använd varvet före som en referens på hur du ska köra nästa. Gick hela varvet bra så pusha lite extra vid nästa för att utmana dig själv och vinna några sekunder. Krockade du under första varvet, ta det lite lugnare under nästa.
Använder du dessa tips då du kör gokart i Malmö har du chansen att vinna över dina vänner och bli en säkrare förare. Första gången du kör handlar det mycket om att känna av och våga testa. Genom att vara förberedd och känna sig säkrare kan körningen förbättras avsevärt. Glöm inte: Kör in i kurvan lugnt och lämna den snabbt.
Gokart för barn
Många barn älskar att få köra en bil på riktigt och med gokart kan deras dröm bli verklighet. Gokart, som främst syftar på de kartar som hyrs ut till privatpersoner, finns för barn så små som fem till sex år gamla men för att utöva själva sporten som kallas karting måste barnet vara minst sju år gammalt.
Det bästa är att prova på gokart genom att åka till en av banorna för gokart. Är sedan barnet intresserat kan det vara en idé att söka upp en klubb och höra sig för om det finns verksamhet för barn där.
Att tävla i karting för barn
För de inbitna barnen finns det möjlighet att börja tävla tidigt. Faktum är att det finns tävlingsklasser som startar redan vid sju års ålder. Dessa tävlingar brukar dock mest handla om uppvisningskörning. De riktiga tävlingsklasserna startar sedan från åtta och finns i flera varianter både nationellt och internationellt.
Barnkalas med fart
Varför inte arrangera nästa barnkalas på en gokartbana i Malmö? Oftast finns det ett antal olika paket att välja mellan beroende på intresse och plånbok. All utrustning såsom hjälmar och overaller brukar alltid finnas på plats. Det kostar förstås en slant men barnen lär få sig en oförglömlig upplevelse. Det som är viktigt vid barnkalas är att informera alla barnens föräldrar väl om att deras barn kommer att köra gokart. Det finns så klart en del risker förenade med att köra snabba bilar och arrangörerna av barnkalasen brukar kräva att all körning sker på föräldrarnas risk.
En del barn kan tycka det låter spännande med gokart först men blir rädda när de ser hur snabbt bilarna kör och hur högt de låter. Det är viktigt att ta det i barnets takt och inte pressa, det kan leda till ännu större rädsla. Många barn som blir rädda första gången klarar det utmärkt vid ett senare tillfälle, så ge inte upp om intresset finns i familjen.
Gokart för barn – Vad ska du tänka på?
- Minimiåldern för att utöva sporten karting i Sverige är 7 år.
- En del hyrbanor har mindre bilar som går att köra något tidigare än 7 år.
- Prova gärna att köra gokart på en hyrbana innan du anmäler barnet till en klubb.
- Tänk på att det ska vara lekfullt för att barnet ska behålla intresset. Detta gäller även då barnet börjar tävla på riktigt. Att pressa och kräva vinst kan få barnet att tröttna.
- Gokart kräver en del utrustning om barnet börjar på en klubb. Ett tips är därför att söka begagnat då barn snabbt växer ur sina kläder.
- När det gäller gokart i Stockholm finns ett flertal banor och klubbar att välja emellan. Hör dig för hos de olika för att ta reda på vilka som har möjlighet att ta emot barn.
- Och sist men inte minst: ha kul med ditt barn! Hård träning blir så mycket roligare om den görs med lusten i behåll.
GoKartens historia
GoKarten – Grundades av en snäll pappa
Gokart är en sport som kommit till tack vare en specifik person. Art Ingels hette mannen som byggde den första gokartbilen i södra Kalifornien år 1956 då hans son ville köra en bil men ännu var för liten. Art Ingels byggde gokarten av skottkärrhjul, några rörbitar och sin gamla Clinton gräsklipparmotor och ett litet barns dröm gick i uppfyllelse.
På engelska kallar man en enklare kärra för Cart men Art Ingels valde att ge namnet gokart till sin nya uppfinning, ett namn som än idag är det vanligaste för de små, enkla bilarna.
Intresset för GoKart växer snabbt
Art själv älskade att köra runt i sin sons lilla bil på stormarknadens parkering och snart stod flera människor i kö för att få prova på att köra. Intresset för dessa små bilar spred sig snabbt och faktum är att skivbromsen uppfanns genom att en person satte fast två hovtänger som nöp åt vid inbromsning på en gokartbil. Snart började gokarten utvecklas kommersiellt under namnet ”galopperande järnsängar”.
Den första tillverkaren av gokartbilar är det amerikanska företaget Go Kart Manufacturing Co som grundades år 1958. Den första tillverkaren av GoKartens motorer var McCull och även det var ett amerikanskt företag.
GoKartens spridning till Europa
Nu gick det undan, gokarten blev snabbt populär och spreds till massor av andra länder. Faktum är att det nu blivit en stor sport i Europa, inte minst i Sverige. Stockholm är den mest gokarttäta staden i landet och det finns massor av ställen i Stockholm där du kan hyra gokart för en stund eller börja tävla i sporten. Faktiskt är det så att i Stockholm finns den äldsta banan i Sverige som fortfarande är i originalskick.
Så kom GoKart till Stockholm
Året var 1965 och de två gokartintresserade männen Kjell Weström och Kjell Östling tävlade sedan en tid tillbaka i gokart. Dock fanns det ingen bana i Stockholm som de kunde träna på så de hyrde en del av Arlanda för att kunna träna och tävla. När kontraktet löpte ut byggde det motorintresserade paret sin egen gokartbana som fick namnet Ös-We efter de första bokstäverna i männens efternamn.
Faktum var att flera klubbar och organisationer tidigare försökt starta en gokartbana i Stockholm men misslyckats. Därför blev Ös-We-banan den första i Stockholm. Det finns en bana i Malmö som fortfarande är igång, den öppnade året innan Ös-We. Dock är den både ombyggd och utbyggd till skillnad från Stockholms gokartbana som är i originalskick. Invigningen av den 654 meter långa och 7 meter breda banan i Stockholm skedde den 3 juli 1966.
Gokart och säkerhet
Gokart är en fartfylld sport och därför är det viktigt att vissa säkerhetsregler följs så för att din upplevelse ska bli både rolig och trygg. I den här artikeln ska vi därför titta lite närmare på säkerhet vid gokartkörning, vilka regler som gäller samt vilken utrustning som du bör använda. Att köra gokart i Stockholm behöver inte vara så riskfyllt som det låter – så länge reglerna följs.
REGLER VID GOKARTKÖRNING
Svenska bilsportförbundet SBF, riksorganisationen som har hand om gokart har publicerat alla de regler som gäller för sporten karting. Dessa är viktiga att läsa igenom innan starten. Några av de mest centrala reglerna är:
- För att få köra kart som sport krävs en licens. För att få licens krävs ett godkänt prov och en ansökan till Svenska Bilsportförbunet.
- För att köra gokart vid en hyrbana krävs ingen licens men på plats finns utbildad personal som håller ordning på banan.
- Det råder absolut alkoholförbud vid all gokartkörning.
- Vid gokartkörning är det förbjudet att avsiktligt köra på någon annan.
- Vid oavsiktlig körning utanför banan måste föraren stanna och vänta tills alla andra kartar kört förbi.
- Om karten stannar helt och inte fungerar måste föraren lämna bilen och sätta sig själv i säkerhet.
FLAGGOR – FÖR SÄKERHETEN
Vid gokartkörning används ett flaggsystem för att kommunicera med förarna. Det är varje förares ansvar att hålla reda på flaggorna och att följa dem. Nedan presenteras några av de flaggor som används.
Gul flagga – Detta betyder att det finns hinder på banan. För att visa förare bakom att karten saktar ner räcker föraren upp handen. Vid gul flagga råder omkörningsförbud tills start och mål passerats och den gula flaggan är borta
Röd flagga – En röd flagga betyder att tävlingen stannat av tillfälligt. Den kan till exempel bero på att det skett en olycka. Vid röd flagga måste kartarna sakta köra tillbaka till depån.
Grön flagga – Omstart av racet. Bilarna körs sakta fram till start- och mållinjen.
Svart flagga – Föraren har gjort ett fel och måste stanna.
Svartvit flagga – Varning till förare som brutit mot reglerna.
Blå flagga – En annan bil försöker köra om, ge plats.
Svartvitrutig flagga – Racet är slut och alla bilar ska stanna.
Vit flagga – Det finns ett fordon på banan som inte är med i tävlingen, ett tjänstefordon.
UTRUSTNING & BILARNAS SÄKERHET
För att träna gokart krävs en kart och personlig utrustning. Den personliga utrustningen består som minimum av hjälm, overall, handskar och krage. För barn och ungdomar under 18 år får en godkänd hjälm inte väga mer än 250 gram vilket ganska få hjälmar på den svenska marknaden uppnår. Vid köp av begagnad hjälm är det viktigt att vara noggrann och se efter så att inte hjälmen är skadad på något sätt.
De gokartbilar som finns att hyra brukar vara försedda med en skyddsram för att skydda föraren och förhindra att bilarna kör upp på varandra. Många kartar har också bågar bakom förarens huvud för att skydda mot nackskador vid påkörning bakifrån.
GOKART I MALMÖ – SPÄNNANDE OCH SÄKERT
Att åka gokart i Malmö är en aktivitet som är rolig, fartfylld och spännande. Så länge alla regler följs och signalerna uppmärksammas av föraren anses det vara en mycket säker sport. För de som vill köra gokart i Stockholm finns flertalet säkra och seriösa klubbar och hyrbanor till förfogande.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.