/
/
Luftballong för två

Luftballong för två

4,975 kr

Luftballong för två – En romantisk upplevelse

En luftballongstur med din älskling kan bli en riktig höjdarkväll. Upplev något nytt och spännande tillsammans, skapa fina minnen och se magnifika vyer. Kanske något av en kliché men något som skulle smälta vem som helst hjärta, ett frieri uppe i luften. Åk upp tillsammans och medans ni har en mysig stund i solnedgången, pratar gamla minner och kollar ut över den vackra utsikten går du ner på ett knä och plockar fram ringen. Ett garanterat JA tror vi på Presenterna.se.

Men självfallet är luftballongsturen inte bara för frierier. En perfekt födelsedagspresent, julklapp eller för att fira något speciellt som er årsdag. Till och med om du vill bjuda ut på en extra lyxig och spännande dejt en helt vanlig kväll.

Ja men luftballongsturer resulterar iallafall en massa romantik och fina minnen oavsett tillfället och orsak.

En upplevelse du sent glömmer

Tänk om du kunde kliva in i en korg och få se världen lite grand från ovan, sväva sakta och stillsamt över dina gamla barndomskvarter eller flyga över havet och få se solnedgången från ett fågelperspektiv? Ta chansen och testa. Du kommer inte att ångra dig.

Upplevelsen finns att gör över nästan hela Sverige. Du kan boka i dessa orter: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Helsingborg, Lund, Gävle, Halmstad, Trollhättan, Borlänge, Kalmar, Skövde, Uddevalla, Varberg, Lidköping, Enköping, Falköping, Sjöbo, Gränna, Färgelanda, Brålanda, Högsäter, Orust

 

Att åka luftballong – Hur funkar det?

En luftballong är lättare än luften och är utan framdrivning, en så kallad aerostat. Det finns två typer av luftballonger: montgolfiére (varmluftsballong) och charliére (gasballong).

  • Innan varje flygning kontrollerar piloten väder och väljer ut en lämplig startpunkt. Ballongkorgen och ballonghöljet läggs på sidan och piloten börjar fylla höljet med luft, först med en fläkt och sedan med hjälpa av brännaren.
  • Efter en stund reser sig korgen och ballongen upp och nu kan passagerare och pilot hoppa in i korgen.
  • När alla är ombord drar piloten på med brännaren så att ballongen lyfter. Nu är ni på väg!
  • Luftballong i Stockholm använder sig alltid av en följebil som möter upp vid landningsplatsen.

Köp en flygning

Genom ballongflygföretagen kan du som privatperson och företagare få chansen att komma upp i luften och flyga luftballong i Stockholm. Via ballongföretagens hemsidor kan man ofta köpa presentkort och även boka direkt online eller köpa biljetter. Att åka luftballong är en uppskattad present som i vissa fall utvecklas till en livslång hobby. Du kan lätt klicka in på våran länk här på produktsidan för att komma till den ballongfärd vi rekommenderar starkast.

Så går en flygning till

Ballongflygning i Stockholm är för de allra flesta ett okänt område. Men för den sakens skull inte mindre spännande. Här på luftballongstockholm.se hittar du information om ballongflygning och på denna sida ger vi dig information om hur själva flygningen går till.

Innan flygningen

Ballongflygning är mycket beroende av väderförhållandena. Vid bokningen av er ballongtur kan man ofta ge önskemål om dag och tid, men på grund av rådande väderförhållanden kan det ändras.  Inför varje flygning har ballongföretaget kontakt med SMHI som ger en specialprognos för ballongflygning. Är det bra ballongväder genomförs bokningen, i annat fall bokas tiden om. I genomsnitt går det att flyga 50% av alla dagar, det vill säga 182 dagar om året. Sommartid och kväll är den bästa tiden för ballongflyg av uppenbara skäl, som ljuset på kvällarna och att vinden lägger sig på kvällstimmarna.

När alla passagerare har anlänt ger piloten en kort genomgång och berättar i korthet om ballongen, väder och vind, hur starten går till med mera.

Alla får hjälpa till

Det är personalens ansvar att förbereda ballongen, men ofta är passagerare mer än välkomna att hjälpa till med riggningen av ballongen. Riggningen tar ungefär 30–40 minuter och går till såhär:

  • Korgen tas fram och brännaren monteras. Efter det läggs korgen ner.
  • Vajrar tas fram och fästs i brännarramen. Ballongen breds ut på marken.
  • Ballongen fylls med en kalluftsfläkt.
  • Piloten börjar elda in i ballongen samtidigt som 4–5 personer håller ner den, detta för att ballongen inte ska resa sig för snabbt och snörpa ihop sig i öppningen.
  • När ballongen börjar resa sig kan passagerare och pilot kliva i korgen. Piloten kontrollerar linor och vajrar och värmer sedan upp luften i ballongen så att den får lyftkraft.
  • När piloten ger kommando släpper korgen från marken och stiger långsamt och behagligt uppåt.

Under flygningen

Många beskriver starten som att åka hiss upp i himlen. Det är en överväldigande upplevelse och en pirrig höjdkänsla infinner sig för många. När man släppt kontakten med marken brukar de flesta uppleva att man inte känner den höjdskräck man kan känna på hustak eller torn. Ballongen glider sakta framåt och du får se saker som du aldrig sett förut och från ett helt annat perspektiv.

Man kan inte styra en luftballong eftersom att den är beroende av vindriktningen, men på olika höjder kan man påverka riktningen något. Under hela flygningen har ballongen och piloten kontakt med en följebil på marken. Även vänner och familj kan följa din tur från marken genom att följa efter följebilen.

EN TIMMES FLYGTUR

Efter ungefär en timme börjar piloten leta efter en bra landningsplats. Platsen behöver inte vara stor, eftersom att vinden oftast är svag på marknivå. Korgen tar mark och piloten tömmer ballongen genom att öppna ventilen i toppen samtidigt som 4-5 personer drar ner ballongen i linorna. Passagerare kliver ut och ballongen monteras ner igen.

Det behövs inget tillstånd för att fotografera för eget bruk från luftballongen.

 

Luftballongflygning som hobby

Om du som testat vill utveckla luftballongflygning till en hobby finns det flera sätt göra det på. Det bästa sättet är naturligtvis att komma i kontakt med andra som vill göra samma sak. Ta kontakt med ballongklubbar i Stockholm och bilda dig ett nätverk. Via ballongföretagen och privatflygare kan du få kontakt med likasinnade. Ballongflygning är en social syssla och det finns flera sätt att vara delaktig på än att vara t.ex. pilot.

 

Fakta och historia

De första luftballongerna steg till skyn i slutet av 1700-talet och har sedan dess behållit sin tjusning. Att flyga luftballong i Stockholm är fantastiskt och spännande, och känslan du får när du glider över stadens takåsar och ser sjöar, skogar och samhällen slår det mesta du upplevt.

Lite historia om luftballongen

  • Den första bemannade flygningen med luftballong ägde rum den 21 november 1783, då bröderna Montgolfier från Frankrike konstruerade den allra första varmluftsballongen. Redan tidigare samma år konstruerade fransmannen Jaques Charles den första gasballongen och den 1 december 1783 genomförde även han en lyckad bemannad flygning.
  • 1785 genomfördes den första lyckade flygningen över Engelska kanalen.
  • Bara några år efter 1783 dominerade gasballongen över varmluftsballongerna, som var opraktiska med det dåtida bränslet.
  • Varmluftsballongen fick en boom i USA på 1960-talet tack vare nya gasolbrännare och nya material i ballonghöljet.

Luftballongens historia i Sverige

Den första ballonguppstigningen i Sverige genomfördes 1806. I början användes ballonger endast vid folkfester eller andra tillställningar men senare även till vetenskapliga expeditioner. En berömd expedition är Andreés polarexpedition år 1897.

  • Modern ballongflygning med varmluftsballonger börjare i Sverige 1967.
  • SBF, Svenska Ballongfederationen bildades 1972 och är ett samarbetsorgan för Sveriges ballongfarare.
  • Ballongflygning med varmluft bedrivs numera som både kommersiellt, som fritidsnöje och som sport där det bedrivs tävlingar.
  • Varje år flyger omkring 25 000 personer i Sverige luftballong och korgarna kan numera ta upp till 35 personer.
  • Luftballong i Stockholm är den del av Sverige där det flygs flest människor under säsongen maj-september.

En speciell upplevelse

Det som är utmärkande vid en ballongflygning är att det är naturens lagar som styr. Luftballongen följer vindarna och de skickliga piloterna anpassar höjden så att den rätta vindriktningen följs. Att åka luftballong i Stockholm är en otroligt rogivande upplevelse. När du lämnat marken blir allt vindstilla, du lyfter sakta och stilla utan något motorbuller, vibrationer eller annat som stör upplevelsen. Det är verkligen en känsla av att du är ett med omgivningen som infinner sig!

De flesta som åker luftballong i Stockholm brukar också tycka att själva processen innan flygningen, det vill säga riggningen av ballongen är minst lika spännande och rolig.

Bra att veta innan färd

Säsongen för luftballong stockholm pågår vanligtvis från april-oktober men vissa ballongföretag bedriver även vinterflygningar. Boka gärna långt i förväg innan din flygning, så att ni kan pricka in de absolut bästa väderförhållandena.  Bra att veta är också att klä dig i oömma kläder inför en ballongflygning och tänk på att det kan bli något kyligare på kvällen och när ni är uppe i luften. Om du klär dig som för en skogspromenad brukar du klä dig rätt.

 

Luftballong som företagsevent

Ta med dina arbetskamrater på en oförglömlig upplevelse! Att flyga luftballong i Stockholm passar alla olika typer av företagsevent. Boka in en luftballongsflygning på kick-offen, firmafesten, som kundvård, som belöning för personal eller som ett enkelt teambuilding-event. Möjligheterna är många! Företag och föreningar kan ofta boka en hel korg, och även flera ballonger samt lämna önskemål om startplats och tid.

Ballongflygning är en bra samarbetsövning och kan ge er som arbetsgrupp eller förening en bra chans att lära känna varandra bättre och komma närmare i gruppen. Boka luftballongsflygning!

Ballongflyg som kundvård

Det finns få upplevelser man kommer ihåg så bra som en ballongflygning över Stockholm. Ge dina kunder eller prospekt en ballongtur, effektivare kundvård får man leta efter! En garanterad snackis samtidigt som det är en kostnadseffektiv marknadsföring för ditt företag. Luftballong Stockholm ombesörjer hela eventet, från transporter, mat, dryck, tillstånd med mera. Allt ni behöver göra är att bjuda in kunderna!

Att ta med era kunder på en luftballongtur är garanterat ett alldeles speciellt tillfälle och era kunder kommer länge (om inte för alltid) att minnas vem som bjöd med dem på sin allra första och spektakulära luftballongflygning i Stockholm.

Luftballong som reklampelare

Som vi redan nämnt här på luftballong Stockholm så finns det möjlighet att specialbygga ballonger i rent marknadsföringssyfte. Detta är ett väldigt speciellt och unikt sätt att marknadsföra ditt företag! Något som garanterat väcker uppmärksamhet. Det finns ett gäng olika företag som erbjuder olika marknadsföringssätt på luftballonger.

Vill du verkligen synas och kan tänka dig att lägga lite kapital kan du få en helt unik och specialbyggd luftballong enligt eget tycke och önskemål som gör reklam för ditt företag på ett väldigt uppseendeväckande sätt. Vill du inte gå ”all-in” så finns det möjlighet att köpa reklamplats på en vanlig luftballong, vilket också är en ögon-öppnare i sig.

Fler företag upptäcker luftballongflygning

Allt fler företag har upptäckt tjusningen i ballongflygningar, både som reklam och som kundvård. En ballongfärd är ett intressant alternativ till den traditionella representationen. Att bli bjuden på en ballongfärd är något man kommer ihåg och särskilt vem som bjöd in till detta! Ta kontakt med ditt närmaste ballongföretag i Stockholm för offerter och företagslösningar.

 

Olika typer av luftballonger

När det gäller luftballong så finns det två olika typer av aerostater:

  • Varmluftsballong
  • Gasballong

Varmluftsballong – Varmluftsballongen är den absolut vanligaste typen idag. Luften i ballongen värms upp med hjälp av en gasolbrännare som är monterad ovanför korgen. Man behöver inte elda hela tiden utan stötvis och man kan reglera hastigheten i höjdled beroende på hur mycket eller lite man eldar. För att sjunka snabbt eller för att tömma ballongen finns det en ventil i toppen av ballonghöljet som man öppnar via en lina från korgen.

OLIKA KAPACITET – Varmluftsballongen finns i olika storlekar och former. Luftballonger i Stockhom som flyger i tävlingar, klubbar eller privat har ofta en kapacitet om 2–5 personer medan ballonger i kommersiellt syfte i allmänhet har större lastkapacitet (vissa kan ta upp till 30 personer!). I reklamsyfte kan man även specialbygga varmluftsballonger i former som djur, bilar eller andra former. Då blir det ofta en mer svårhanterlig luftballong med å andra sidan något som verkligen väcker uppmärksamhet!

Gasballong – Gasballongen var länge den vanligaste luftballongen men är idag ganska sällsynt, av både ekonomiska och praktiska skäl. Gasen man använder är helium eller vätgas och till skillnad från varmluftsballongen så är höljet inte öppet nertill utan helt omslutande. För att stiga med en gasballong kastar man ur sand och för att sjunka släpper man ut gas från en ventil i höljet.

GASBALLONG VANLIGT I TÄVLINGAR

En fördel med gasballongen är att man kan flyga mycket längre. I exempelvis den årliga tävlingen ”Coupe Gordon Bennett” flyger man vanligen med gasballong då tävlingen går ut på att flyga så långt som möjligt. De flesta jorden runt-försök har gjorts med gasballonger eller ”Roziere-ballonger”, där man använder både varmluft och gas.

 

Vanliga frågor om luftbollangsflygning

Kan vem som helst flyga luftballong? – Ja, alla kan följa med – från barn till pensionärer. Barn bör dock vara över ett år och ha målsman med sig.

Vilket väder kan man flyga luftballong i? – Det går att flyga ballong året runt. Under sommaren flyger man oftast under tidiga morgnar eller sena kvällar, för att undvika termik. Det optimala vädret är sol och vindstilla. Men max vindhastighet på mark är 5 m/s. Vid risk för regn eller dålig sikt ställs flygningen in eller bokas om.

Är det farligt att flyga luftballong? – Nej. En ballong kan inte störta som andra luftfartyg. Om brännaren skulle sluta fungera så dalar ballongen mot marken i fallskärmsfart, det vill säga inte alls snabbt. Risken för skador är minimal.

Hur fungerar det med försäkring? – Du bör kolla med ditt ballongföretag vad som gäller men ofta är alla passagerare försäkrade genom företagets försäkring. Men det är alltid bra att dubbelkolla.

Hur länge flyger man? – Flygningen tar ca 1 timme, men hela upplevelsen är ca 4 timmar. Vilket inkluderar instruktioner och genomgång, uppackning och förberedelser av ballong start och landning.

Hur blir man ballongpilot? – För att bli ballongflygspilot krävs det att man går en utbildning i en flygskola precis som man gör i andra flygdiscipliner. Svenska Ballongfederationen driver en rikstäckande flygskola. Utbildningen omfattar praktik, och teori, ballonglära, bestämmelser, radiokommunikation med mera. Utbildningen tar omkring 1–2 år.

Hur vet man var ballongen landar? – Exakt plats vet man inte före start. Efter rådande väderförhållanden bestämmer piloten en rutt och ungefärlig landningsplats. I slutet av flygningen ser piloten ut en bra landningsplats och landar sedan ballongen med stor precision.

Är det väldigt kallt där uppe när man flyger? – Nej. En luftballong flyger mellan på 100–300 meters höjd och det är bara någon grad kallare än vad det är på marken. Det är inte heller blåsigt då man alltid flyger med vinden.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Luftballong för två”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna produkt innehåller annonslänkar.