Miljövänliga julklappar till klimatkämpen

Året runt jobbar de flesta svenskar för att skapa ett mer hållbart och miljövänligt liv. Vi drar ner på vår köttkonsumtion, installerar solceller på taket och byter ut bilen mot bussen påväg till jobbet. Nu är dock julen på ingång och det kan vara svårt att hitta sätt att vara klimatsmart när du ska köpa julklappar till halva släkten, men det är absolut inte omöjligt! 

När det kommer till att tänka miljövänligt kring julklapparna har du flera vägar att gå. Du kan exempelvis välja att på förhand tänka på att minska avfallet under julen. Det gör du enkelt genom att minska på användningen av papper vid julklappspaketeringen. 

Använd till exempel tidningar, gamla lakan eller annat material som du har liggande hemma istället för att köpa nytt presentpapper varje år. Avfall av pappersförpackningar ökar vanligtvis runt 20 procent under december jämfört med andra månader, så här finns definitivt möjlighet till förbättring. 

Alternativt kan du tänka miljövänligt vad gäller själva julklappen, lite svårare men så mycket mer givande både för dig, den som får julklappen och för miljön. För att hjälpa dig hitta de perfekta miljövänliga julklapparna till nära och kära har vi listat våra bästa förslag nedan! 

Skippa prylarna och kör på upplevelser

Vad ger man till någon som redan har allt? Såklart ger man dem ett minne för livet! Redan år 2008 utnämndes upplevelser som året julklapp, och än idag är det en mycket uppskattad gåva. 

Upplevelser är och enkla att anpassa både efter person och din plånbok. Du kan gå den dyra vägen och köpa en helikoptertur eller så köper du biobiljetter och popcorn. Vill du göra något riktigt personligt kan du också ordna en egen upplevelse, exempelvis en tur i skogen med picknick och fina vyer eller en middagsbjudning med dig som kock. 

Uppmuntra köttätaren att testa vegetariskt

De flesta svenskar är öppna för idén att minska på sitt köttätande med målet att minska på sitt klimatavtryck. Är man en riktigt inbiten köttätare kan det dock vara svårt att veta hur man ska göra för att äta vegetariskt. 

Så varför inte hjälpa dem på traven? Uppmuntra köttätaren att äta mer vegetariskt med en vegetarisk matkasse. Bra för både miljön och hälsan!

Minska avfallet för kaffefantasten

Många har investerat i en kapselkaffemaskin under de senaste åren, vilket är helt förståeligt när det är så smidigt. Problemet är dock att kapslarna både är dyra och de ger upphov till onödigt mycket avfall. Minska avfallet för din vän och ge fyll själv kaffekapslar i julklapp, lägg till ett paket fairtrade kaffe så är julklappen fullbordad!

https://presenterna.se/present/capsulin-fyll-sjalv-kaffekapslar/

Minska matsvinnet med en råsaftcentrifug

År 2013 var råsaftcentrifugen så populär att den blev utsedd till årets julklapp, då tack vare den rådande hälsotrenden. Visst är det hälsosamt att dricka råsaft, men råsaftcentrifugen kan även användas för att minska matsvinnet. Uppmuntra fruktälskaren att ta vara på frukter och grönsaker som legat någon dag för länge med en råsaftcentrifug – ett drucket äpple är långt bättre än ett slängt äpple. 

https://presenterna.se/present/rasaftcentrifug-arets-julklapp-2013/

En solcellsladdare till vildmarksentusiasten

En solcellsladdare till mobilen kanske inte känns som den mest miljövänliga gåvan men vi tänker att även det lilla räcker långt. Solcellsladdaren är både praktisk för den som ofta är ute i vildmarken och kan behöva ladda telefonen i naturen samtidigt som att den tar vara på solenergi, en förnybar energikälla. Så varför inte satsa på denna julklapp till skogsmullen i familjen?

https://presenterna.se/present/vooni-solcellsladdare/
https://presenterna.se/present/solcellsladdare-deluxe-till-mobil-och-padda/

Köp något digitalt

En digital julklapp kräver färre resurser och är därför ett bättre val för miljön. Samtidigt kan det vara precis det vad din vän behöver! Digitala julklappar kan bland annat vara några månader av Netflix, Disney+ eller Spotify, ett presentkort till App Store, Google Play eller Playstation Store eller varför inte ett virusskydd till datorn. 

https://presenterna.se/present/norton-360-basta-virusskyddet/

Uppmuntra till närodling och ge frön och svampar i julklapp

Har din vän gröna fingrar och en ledig plats på gården eller balkongen? Uppmuntra dem att påbörja sin egen odling genom att ge dem frön och odlingstillbehör i julklapp. Frön passar bättre till dem som har en plats utomhus var de kan odla och har de inte det kan ni exempelvis satsa på ett svamphus, både roligt och annorlunda. 

https://presenterna.se/present/svamphus/

Ge en gåva till välgörenhet

Att skänka pengar istället för att ge en fysisk julklapp är också ett bra alternativ för att hålla konsumtionen nere runt julen. Bonus i miljövänlighet får du om du ger en gåva till en organisation som jobbar för att rädda miljön! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *